Kadernota – capriolen

Zo daar ligt het dan, de Kadernota 2020. Doorgeakkerd, bestudeerd, besproken, verketterd (ik ben nu eenmaal geen cijferfan…) en behandeld in de raadsvergadering van 4 juli 2019.

In de kadernota bepaalt de gemeenteraad op hoofdlijnen de koers voor de komende jaren. Ook berekent de raad hoeveel dit in grote lijnen gaat kosten. De kadernota geeft dus aan wat er in ieder geval in de begroting moet staan om de doelen voor de korte en lange termijn te bereiken. De begroting, die behandelen we later dit jaar.

De behandeling van de kadernota is voor mij toch wel een van de allerbelangrijkste vergaderingen van het jaar. De voorbereiding is intensief. Iedereen neemt in onze fractie in eerste instantie de nota door, maakt op- of aanmerkingen en deze worden geïnventariseerd. Daarna wordt e.e.a. heel uitgebreid besproken in de fractie. De voors- en tegens afgewogen, en daarna wordt er gerekend, excel sheets, schema’s en dergelijke vliegen over de mail. 6 jaar geleden nog een nachtmerrie voor mij, inmiddels handige hulpmiddelen.

Het is superleuk wanneer je iets “nieuws” wilt voor je gemeente, maar daar moet altijd wel dekking voor zijn. Dat was dit jaar zeker de rode draad in onze behandeling van de kadernota, wensen prima, maar dekking is een must!

Een tweetal moties die wij zelf ingediend hebben zijn overgenomen, zoals het vervallen van de legeskosten voor de goede doelen in onze gemeente, die gave evenementen organiseren (denk bijvoorbeeld aan de Samenloop voor Hoop Dronten)

De tweede motie betreft ook een evenement, te weten Tulpenroute Flevoland We doen een beroep op het college om er bij de Provincie op aan te dringen dat een bijdrage van hen, heel erg gewenst is! Immers, de Tulpenroute is een typisch “Flevolands” evenement.

Helaas hebben niet al onze ideeën de eindstreep gehaald, zo hebben wij onze bedenkingen bij de verhoging van de bijdrage aan Regio Zwolle, en ook de Human Capital Agenda in die regio. Niet dat we tegen verbindingen zijn met de regio Zwolle, integendeel! Super goede dingen worden daar ontwikkeld, maar het is enorm lastig om te zien wat het concreet voor ons heeft opgeleverd. En dat is nou net iets wat we wel graag zouden willen. Een paar bijeenkomsten en mooie brochures kunnen toch niet de enige tastbare uitkomsten zijn?

Inmiddels maken we in september alweer 10 jaar deel uit van deze regio (wat serieus veel geld kost) maar we kunnen niet de vinger op de opbrengsten leggen. We hebben een aantal grotere bedrijven uit onze gemeente gevraagd hoe zij onze deelname zien. Het antwoord was duidelijk;….geen idee eigenlijk….
Daarom was ons voorstel om wel in de Regio te blijven, maar niet in te stemmen met de verhoging. Liever zien we dat geld gestoken in lokale initiatieven voor onze ondernemers en hun werknemersvraagstukken. Want dat er een duidelijke uitdaging ligt (zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt), dat is zeker.

Maar goed, de voorgestelde belastingverhoging, dat was voor ons een heel belangrijk punt. Die wilden we voorkomen, en dat is gelukt!

Sprak de burgemeester tijdens zijn installatie de wens uit dat we niet meer als Coalitie en Oppositie zouden optreden? Nou zijn wens kwam uit, er werden heel veel verschillende meerderheden gevonden in de beraadslagingen.

De vergadercultuur zelf is ook aan het veranderen, zo was burgemeester Aat de Jonge heel duidelijk! Je spreekt via de voorzitter, maar er was wel veel ruimte (ook voor af en toe een stukje humor), daarna kwam burgemeester Ineke Bakker. Burgemeester Bakker introduceerde het spreken vanaf het spreekgestoelte, en zij hamerde vooral op de “vraagtekens” bij interrupties.

En nu?
Nu moet burgemeester Jean Paul Gebben aan ons wennen, en wij aan hem.
Maar dat gaat vast goed komen… en gaat over tot de orde van de dag!